A háború és az ukrán LMBTQ-közösség

A háború és az ukrán LMBTQ-közösség

A háború és az ukrán LMBTQ-közösség

A Putyin által indított háború Ukrajna ellen különösen nagy veszélyt jelent az ukrán LMBTQ-közösségre, főleg azokra, akik hangosan és nyilvánosan küzdenek az LMBTQ jogokért és különböző szervezetek tagjai és vezetői. 

Orosz listán az aktivisták

Még vasárnap került a Washington Posthoz egy, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete Bathseba Crocker, által írt levél, mely arra hívja fel az ENSZ figyelmét, hogy Moszkva listázza azokat az ukránokat, akiket az ország megszállása után meg akarnak ölni vagy táborba akarnak küldeni. A tervek között szerepel konkrét gyilkosság, emberrablás, megrendezett eltüntetés, kínzás és elzárás is, az érintettek pedig újságírók, korrupció ellenes aktivisták, vallásos és etnikai kisebbségek – és többek között LMBTQ-emberek is. „Az LGBT Pride lesz az oroszok számára az első ellenség. Szeretnénk bízni benne, hogy a nemzetközi közösség kiáll értünk és segít minket a harcokban” – mondja Lenny Emson, az Ukrán Pride vezetője.

Bár a listák létezését a Kreml tagadta, azt régóta tudjuk, hogy a nem tetsző hangok elhallgatása nem idegen Oroszországtól. Ahogy a homofóbia sem.

Nem idegen az orosz homofóbia

Főként, hogy Oroszország nem először intéz homofób támadást Ukrajna ellen. A Putyin által elismert szakadár régióban, Donbászban az LMBTQ-közösség már 2013 óta tapasztalhatja, hogy mi történik, ha orosz erők jelennek meg hazájukban. A donbászi háború előtt az LMBTQ-közösség virágzott, ám a szakadárok által behurcolt homofób retorika hamar semmisé tett minden addigi eredményt, az LMBTQ-közösség tagjai pedig sok esetben szembesültek erőszakkal, támadásokkal, sőt egyeseket őrizetbe is vettek.

2014-ben az Európai Uniót támogató tüntetések során jelentek meg az oroszok által fizetett plakátok, melyek az EU-t összemosták a meleg propagandával, az LMBTQ-jogok térnyerését a túlzott nyugatiasodással párosítva, mely pont Putyin egyik oka Ukrajna megtámadására. Ezek a plakátok jól bizonyítják, hogy Putyin számára az LMBTQ-jogokért való harc ellenséges jelenség, mely nem egyeztethető össze az orosz családcentrikus, konzervatív értékekkel. Oroszországban régóta tekintenek az LMBTQ-közösségre úgy, mint a hagyományos családmodellt fenyegető veszélyre, ami lerombolja az orosz társadalmat. Ezt az ideológiát pedig nem meglepő, hogy szeretnék Ukrajnában is terjeszteni. Ennek egyik legborzasztóbb eszköze pedig pont az harcos LMBTQ-hangok totális elhallgattatása. 

Ez a fajta gondolkodás persze nekünk magyaroknak sem idegen, hiszen a Fidesz-KDNP-kormány is jó ideje úgy próbálja hergelni az LMBT-közösség ellen a magyar társadalmat, hogy annak felvilágosító tevékenységét káros, a társadalmat bomlasztó jelenségként mutatja be szócsövei és egy ideje törvényei által is. Igaz, Magyarországon különösen nagy kreativitással dikáltja a kormány ezt a filozófiát.

Propaganda törvény

Emellett nem magyar találmány a nyáron bevezetett, pedofil törvénybe ügyesen becsomagolt homofób törvény sem, melyet Oroszországban már 2013-ban bevezettek. Ennek működési mechanizmusa hasonló a magyaréhoz: illegálissá tette, hogy az ellenkező és azonos nemű kapcsolatokat egyenlően kezeljék vagy éppen meleg jogokat propagáljanak. Magyarországon mindez háború nélkül született meg, de ez is egyfajta hódítása Putyinnak, akinek fontos, hogy elérje, hogy a számára baráti országok ugyanolyan ideológiát diktáljanak, mint Oroszország.

Kivégzések Csecsenföldön

Emellett nem szabad elmennünk Csecsenföld mellett sem, ahol még súlyosabb a helyzet: itt évek óta tartja az oroszbarát hatalom – melynek katonasága már az orosz erőket segíti Kijevben – rettegésben az LMBTQ-embereket. Nem törvényekkel: a csecsen LMBTQ-menekültek szerint az országban valósággal vadásznak az LMBTQ-emberekre, akiket, ha fogságba ejtenek, nemcsak ki kell adniuk más, hozzájuk hasonló ismerőseik neveit, de létesültek táborok is a közösség kínzásának és fogvatartásának céljából, továbbá nincsenek tiltva a becsület-gyilkosságok sem. Ez azt jelenti, hogy ha egy családtag megtudja, hogy rokona meleg, büntetés nélkül végezheti ki. A csecsenföldi melegüldözésekről díjnyertes dokumentumfilm is készült. Nemzetközi fellépés viszont évek óta nem történt.

Óriási a tét

Ezek után valóban nem csoda, hogy az LMBTQ-aktivisták Ukrajnában életveszélyben érezhetik magukat és alapvetően az LMBTQ-emberekre is szankciók várhatnak egy orosz invázió esetén. A CBS News több ukrán LMBTQ-emberrel is beszélt a helyzetről, a kilátások pedig mindenki számára elkeserítők. Míg Oroszországban az LMBTQ-közösség és a liberális eszmék teljes ellehetetlenítése történik, az elmúlt években Ukrajnában a melegjogi szervezetek óriási eredményeket értek el, és a társadalom is egyre nyitottabbá vált az emberi jogok, a feminizmus és persze az LMBTQ jogok iránt. Bár az ország közössége előtt még nagy út áll, a beszámolók szerint az emberek már egyre nyitottabban fejezhetik ki magukat, sőt, sokan reménykednek abban is, hogy ha Ukrajna szabad ország marad, akár néhány éven belül bevezethetik az azonos neműek házassági jogait is.

Ellenkező esetben viszont a fejlődés nemcsak megáll, de minden eddigi eredmény kárba vész. A tét pedig nemcsak az LMBTQ-jogok jövője, hanem a szervezetek működése és persze a szabad média vagy az önkifejezés szabadsága és ami a legsúlyosabb: az aktivisták élete. Egyesek szerint pedig akár Twitter-fiókjuk tartalma is elég lehet az oroszok számára, hogy bebörtönözzék őket.

A Pride marad Kijevben

Sok LMBTQ-ember ezért kész felvenni a harcot. A Kijev Pride fennállásnak eddigi legnagyobb adományát gyűjtötte össze az ukrán csapatok támogatására és még a háború kitörése előtt kínáltak tagjainak elsősegély-tanfolyamokat. Az Ukrán Pride mozgalom vezetősége a háború kitörte után nem sokkal jelentette be az Instagramon, hogy a veszélyek ellenére maradnak Ukrajnában, hogy harcoljanak hazájukért. Jelenleg az LMBTQ-közösség mobilizációján és koordinációján dolgoznak, hogy minden jelentkező csatlakozhasson a katonasághoz, a felkelőkhöz, a helyi védelmi erőkhöz és más helyi segítő szervezetekhez. 

A közösség tagjaiból egy nagyjából 150 fős külön csapat is alakult, melyet az Ukrán Pride egyszerűen LGBTQ Militarynak nevez. Ők már a kezdetektől fogva részt vesznek a harcokban. „Nem félünk semmitől. A hazánkat védjük. Isten áldja Ukrajnát, Isten áldja a hőseinket” – áll az Ukrán Pride közleményének végén.

Az LMBTQ menekültek

Más LMBTQ-emberek viszont menekülnek az országból, sokuk helyzete pedig még problematikusabb. A transz nőket például irataik vagy egyszerűen külsejük miatt nem mindenképpen engedik át az ukrán határon, így sokszor a hatóságok jóindulatán függ a sorsuk. Emellett nem szabad elfelejtenünk, hogy alapvetően az LMBTQ-menekültek helyzete mindig speciális – hiszen sokszor olyan országokon kell átkelniük vagy segítséget keresniük, ahol szintén nem támogatják az LMBTQ-jogokat, a közösség tagjait nem látják szívesen és könnyen lehetnek zaklatások vagy erőszak áldozatai a menedékhelyeken is. Sok országban semmilyen képzést nem kapnak a menekültekkel dolgozó szakemberek arról, hogy milyen különleges igényei lehetnek az LMBTQ közösség egyes tagjainak és hogy nekik milyen további problémákkal kell megküzdeniük, melyekkel kapcsolatban esetleg támogatásra lehet szükségük.

Az LMBTQ-közösség segítségére hamar összefogott a nemzetközi közösség.

  • Az OHMO Budapest queer bulisorozat pedig várja azok jelentkezését, akik be tudnak fogadni menekülteket, illetve akiknek befogadásra van szüksége.
  • A Budapest Pride az ukrán LMBTQ-menekültek számára egy külön tájékoztató oldalt indított, ahol információt adnak utazásról, a telefonhálózatról, illetve a menekültek arról is találhatnak információt, hogy az országokban hol fordulhatnak jogi és lelkisegélyért. 
  • Rémy Bonny, nemzetközi LMBTQ-aktivista Forbidden Colours elnevezésű szervezete pedig pénzügyi felajánlásokat vár, hogy a lengyel határnál segítség a menekültek ügyét.
  • Az Ukrán Pride nemcsak pénzügyi felajánlásokat vár, hanem rohamsisakokat is.

MONOBANK 4441 1144 5311 1369

SOFIIA LAPINA

IBAN-UA123220010000026205315732562

PRIVATBANK 4149 4993 8349 2111 


SOFIA LAPINA


IBAN – UA023052990000026201731031894

PAYPAL 

[email protected]

+14152799995

BTC


BC1QST3W3ADX2HLS7XU6ZTKUUGYPHQHEC56YL9SN87

ETH


0X451CFD3FD63CE31B3B97FF7BCC7F34FF03CB47DC

Forrás

Facebook Comments