Propaganda – Ezért olyan jó melegnek lenni!

Propaganda – Ezért olyan jó melegnek lenni!

Propaganda – Ezért olyan jó melegnek lenni!

Miután a kormány úgy gondolja, hogy LMBTQ írások sokaságában rejlik az a potenciális veszély, hogy LMBTQ emberekké varázsolják a gyerekeket, elgondolkodtam, hogy pontosan mivel is lehet propagálni egy tizenévesnek, hogy mennyire jó ebbe a közösségbe tartozni és a világon melegként élni.

Ha LMBTQ ember vagy, mindig felemelő hírek várnak rád és egy olyan közösség része lehetsz, akit imádnak a világban. Van, hogy naponta olvashatsz arról, hogy a világ megannyi részén hogyan kötik be más melegek szemét, viszik fel őket háztetőkre, majd lökik le onnan őket, sokszor a partnerükkel együtt. Lehet olvasni a honor killingekről is, vagyis arról, hogy néhány országban hogyan engedélyezi a törvény a családtagoknak azt, hogy lefejezzék a saját rokonukat, csak azért, mert az például meleg. De ha mindez még nem elég, mindig ott van például néhány olyan történet, amiben megerőszakolások sorával akarják elérni, hogy leszbikus nők heteroszexuálisok legyenek. Szóval ha LMBTQ ember vagy és érdekelnek más LMBTQ emberekről szóló hírek, minden napra jut érdekesség és mindig biztonságban érezheted magad a nagyvilágban. 

Persze vidám hírek itthon is várnak. Ha Magyarországon vagy LMBTQ ember, akkor körberajong a társadalom és állandóan érzed a törődést. Nagyon sok politikus nyíltan homofób, de azért az igazi simogatást például a te adódból fenntartott állami televíziókban kaphatod meg, ahol a te adódból fizetett újságírók mondhatják el, hogy olyan vagy, mint a kutyaszar vagy hogy öngyilkosságokkal végződő átnevelőtáborokkal igenis véget ér a szexuális orientációd zavartsága. De ha megfelelő helyre mész, élőben is kijut ám a mulatságból! Nincs jobb, mikor egy délutáni jogkövetelő sétán kigyúrt kopaszok skandáljak azt, hogy bárcsak dögölnél meg. 

Majdnem elfelejtettem a kommenteket és a társadalom általánosnak tűnő, gyűlölködő hozzáállását feléd, amiben mindennap megfürödhetsz. Ha látsz egy LMBTQ-témával kapcsolatos hírt, a legtöbb komment egy simogató, gyöngyvirág illatú buborék, ami cukin csiklandozza a lelked legpuhább kis szeletét. Nagyon sok esetben kívánnak neked erőszakos halált, de azért általában be kell érned annyival, hogy próbálják a tudomásodra hozni, hogy genetikai szenny vagy és légy szerelmes a négy fal között, mert sajnos kellemetlen a létezésed látványa egy néninek, aki már az adódból él. Szóval tök jó, mert tényleg, minimális kutakodás után érezheted a társadalom terhének magad, minden egyes nap. 

Minél korábban kezded – bocsánat, választod – az LMBTQ életmódot, annál jobb lesz! Sokakat már az óvodában is piszkálnak, de nyugi, általános iskolában már biztos fognak például buzizni és a legtöbb tanár nem igazán fog ezzel foglalkozni, mert hát milyen kínos téma ez már. De gimiben jobb lesz: boldogan láthatod, ahogy más szabadon szerelmes, szabadon megy el randizni, megfogja a párja kezét a parkban, te pedig szorongsz, titkolózol és bízol benne nem szűnő gyomorideggel, hogy egyszer biztos jobb lesz. És reménykedsz, hogy ha anyádék megtudják, nem a híd alatt kell aludnod, mint annyi más embernek.

Ha meleg vagy, spórolsz. Családra abszolút nem kell költened, mert bármennyire is akarsz gyereket, a kormány úgy gondolja, hogy elcsorbítod a lelkét, sőt, egyesek szerint valójában bántalmazni akarod, így nincs is túl sok lehetőséged gyereket nevelni. Jó-jó, a regisztrált élettársi kapcsolat miatt végülis tudsz egy „esküvőt” tartani, és arra csomó pénzt elkölteni, de csak limitált napokon. Illetve persze azért reménykedj, hogy szerencséd lesz, hogy nem lesz homofób a helyi anyakönyvvezető. De hát max házasodsz máshol, talán nem néznek rád úgy, mint a véres rongyra. 

Ha valami igazán különlegesre vágysz, a transzneműség a legkalandosabb választás az LMBTQ katalógusból. Akkor nincsenek jogaid. Egyszerűen nem lehetsz az, aki. Jó, oké, persze, lehetnek műtétjeid, ha van rá pénzed – mondjuk ahhoz kell találnod munkahelyet, ami azért elég necces lesz – de utána az irataidban megmarad a születési neved és nemed, úgyhogy a dikszkrimináció, kirekesztés, az ellened alkalmazott esetleges erőszak esélye nem szűnik meg. Szóval az életed általában továbbra is pokol marad.

Azért is jó melegnek lenni, mert egy olyan közösség része lesz, ami csodálatos, vidám és boldog történelemmel rendelkezik. Milyen jó is tudni, hogy a „fajtánkat” utoljára az ókorban nem bántották annyira, utána viszont voltak kivégzések, társadalmi kivetettség és zsarolás minden mennyiségben. Nehezen és keveset, de azért lehet olvasni például arról, hogy a melegeket és leszbikusokat ugyanúgy hurcolták el haláltáborokba, ám miután ha túl is élték a megpróbáltatásokat, őket továbbra is üldözte a törvény és bújkálniuk kellett. Emiatt persze nem is mondhatták el az okát annak, miért is lettek elhurcolva. Olvashatsz a gulagokról is, ahol szintén nyitott szívvel fogadták az LMBTQ embereket. De sokak kedvencei a listázós sztorik, mikor Magyarországon valakire azért kényszerítették, hogy titkos ügynökök legyenek, mert kiderült róluk, hogy nem heteroszexuálisok, és csak így nem veszthették el az állásukat, valamint teljes társadalmi reputációjukat. A lélek bonbonja, ha egy ilyen üldözött közeg részese lehetsz. 

Na, mennyire jó a propaganda? Minden tini beájulna, mi?

Ha a gyereked LMBTQ híreket olvas, nem a világ szebbik oldalát látja. Nem egy harmónikusabb, könnyebb élet rajzolódik ki előtte. A gyereked ilyenkor nem propagandát lát, hanem nagyon sokszor a poklot. De lát küzdő embereket, aktivistákat, és gyönyörű lelkeket is, akik a szorongásból felemelkedve megengedik maguknak a boldogságot és ki mernek állni a tömeg elé, hogy az elfogadásért küzdjenek. A gyereked nem lesz attól meleg, ha melegekről olvas híreket. De a homofóbia egy olyan világot teremt, ami miatt a gyereked megijedhet, hogy meleg.

Tetszett az írás? Akkor szégyentelenül megkérlek, hogy kövess Instagramon! Felhasználónév: @kanicsar  …És Facebookon!

Facebook Comments