Egy fiú festett körmeinek tragédiája

Egy fiú festett körmeinek tragédiája

Egy fiú festett körmeinek tragédiája

Az „Én nagyon elfogadó vagyok, de azért…” – szinte hallom, ahogy ezer magyar háziasszony hangján felcsendül ez a mondat, mikor Trevor Wilkinson körmeiről olvasnak. Mert persze nincs azzal akkora/semmi baj, ha valaki meleg, vagy akár kicsit csajosabb fiú létére, de azért… “Felöltözhetne rendesen, meg mi ez a haj és hát ezek még mind okék, mert a mi fiatalkorunkban is voltak túlkapások*, de azért mindennek megvan a határa.

És. Ez. A. Határ.

Trevor Wilkinson körmei súlyos határt léptek át. Trevor egy 17 éves amerikai fiú, akiről éppen azért szólnak a hírek, mert felfüggesztést kapott iskolájában, amiért kifestette a körmeit. Olyan csajosan. Bizony, ami régen max egy halk dunnyogás lett volna a padban a bünti után, ma már bejárja a nemzetközi sajtót. 

Ez nagyon hópihe dolog. És nagyon jó dolog. 

Trevor Wilkinson körmei halkan kopognak egy asztalon és megtörik a csendet. Azt üzenik, hogy rengeteg ember problémája még mindig néhány milliliter festék, ami percek alatt lejön acetonnal. 

Trevor Wilkinson körmei azon gondolkodnak, hogy valójában az ellenük irányuló támadás védekezés-e. Mindezekkel az apró szabályokkal és büntetésekkel valójában nem egy világot próbálunk-e életben tartani, amiben még valóban fontosnak tűnt az, hogy az általunk megszabott szerepekhez minden fiú és minden lány rendesen ragaszkodik-e.

Mert olyan egyszerű volt ez a világ, nem? A lányoknak puncijuk volt, a fiúknak fütyijük, az apa férfi volt, az anya nő, Tracy festette a körmét, Trevor nem, Tracy haja hosszú volt, Trevoré rövid, Tracy szoknyát hordott, Trevor nadrágot, Tracy főzött, Trevor dolgozott, Tracynek nem voltak álmai, később Trevornak sem. És ment minden a maga kerékvágásában és mindenki biztos lehetett benne, hogy ezek szent és megváltoztathatatlan dolgok. Mindenki ugyanolyan. Minden… stabil.

Trevor Wilkinson körmein visszacsillan egy világ, ami még mindig azt hiszi, hogy ha tíz körömmel kapaszkodunk értelmetlen szabályokba, akkor picit minden rendben lesz és legalább ennyi marad a normalitásból.

Mert ha el is ég körülöttünk a világ… Legalább úgy ég el, hogy csak Tracy lakkozza a körmét, Trevor nem. 

Trevor Wilkinson körmei nem értik, mi velük a baj. Mivel nincsenek vele tisztában, hogy ma még mindig motivációs idézetekkel kell megnyugtatni a férfiakat, hogy amúgy tényleg nincs gond azzal, ha valaki sír. Hogy egy rózsaszín pulóver egy férfin még mindig alapvetően könnyen jelentheti azt, hogy az illető más férfiakkal szexel. Hogy még mindig nevetséges az a férfi, aki bántalmazás áldozata, mert azért hogy valakit férfi létére megüt egy nő, na, ne már… De lehetetlen az is, hogy vannak férfi ápolók, hogy vannak gyesen otthon maradó férfiak, hogy vannak férfi óvodapedagógusok. Vagy hogy egy arckrém használata vagy egy pattanás lealapozója, hát az nagyon buzis.

Trevor Wilkinson körmeinek nincs még maradása ebben a világban, mert egy festett köröm egy férfin civilizációs káosz, ami romba dönt mindent.

Hogy miként és hogyan, azt senki sem tudja. Nem tudja a több ezer háziasszony, aki halkan fejet csóválva veti meg Trevort, halkan bízva magában, hogy az ő fia nem tenne soha ilyet, mert nem kis köcsög, és nem tudja több ezer kommentelő sem, aki szerint Trevornak “kapálnia kéne a mezőn, vagy régen a férfi férfi volt” vagy “ez már megint egy kis buzi, akinek el kéne látni a baját és megkívánná a puncit”. De hogy Trevor körmei pontosan milyen pusztítást hajtanának végre, senki sem tudja. Nincs meg lépésről lépésre a világuralom terve. 

De egy biztos: 2020-ban Trevor Wilkinson körmei még mindig veszélyesek. Ez még mindig fontos.

Jöhet koronavírus. Jöhet vízhiány. Jöhet miatta népvándorlás. Jöhet újabb gazdasági válság. Jöhetnek újabb vírusok. Jöhet szélsőséges időjárás , tornádó a Hortobágyon. Jöhetnek szélsőséges terrorista támadások. Jöhetnek politikai túlcsapások. Szélsőségek. Korrupció. Minden.

Mi nagyon elfogadóak vagyunk a világgal szemben, komolyan… De azért van egy határ. Egy férfi például ne fesse a körmét, ugye?

*Amúgy mikor a régi szép idők kulturális békéjéről és a női és férfi modellek szent és sérthetetlen létéről beszélnek, az agyamban mindig atombombaként detonál ez a kép:

Tetszett az írás? Akkor szégyentelenül megkérlek, hogy kövess Instagramon! Felhasználónév: @kanicsar  …És Facebookon!

Facebook Comments