Ilyen az élet az LMBTQ közösség számára Erdogan Törökországában

Ilyen az élet az LMBTQ közösség számára Erdogan Törökországában

Ilyen az élet az LMBTQ közösség számára Erdogan Törökországában

November 7-én ismét Magyarországra látogat Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke. A nagy alkalom tiszteletére nézzük meg, milyen az élet az LMBTQ emberek számára Orbán Viktor jóbarátjának országában.

Az ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual and Insersex Association) szerint Törökország a második legrosszabb állam Európában az LMBTQ jogok szermpontjából. Az első helyen Azerbajdzsán állt.

Miután a homoszexualitást betegségként tartják számon, így homoszexuálisok nem is szolgálhatnak a seregben és a kötelező hadiszolgálat alól is mentesülnek. Azt, akiről már katonaként derül ki, hogy meleg, bünőzőként tartják számon, mivel a vádak szerint az illető természetellenes intimitást folytatott és azonnal elbocsátják a seregből.

Ugyancsak a homoszexualitás betegségként való kezelése miatt a melegek a közszolgálatban sem dolgozhatnak.

Török hivatalnokok elutasítóan álltak fel az ellen, hogy törvényileg védjék az LMBTQ állampolgárokat. A kormány tagjaitól mindennaposak a homofób megjegyzések.

2017-ben, Törökország fővárosában, Ankarában minden LMBTQ-kötődésű kulturális rendezvényt betiltottak a hatóságok, arra hivatkozva, hogy azok veszélyeztetik a rendet, és hogy tartanak a provokatív tevékenységtől a társadalom néhány szegmensének irányából.

2017-ben Erdogan kijelentette, hogy a meleg emberek támogatása a nemzeti érdekek ellen való. Ez a kijelentés nem először hangzott el tőle: ezzel indokolta 2014-ben a Pride betiltását Isztambulban.

Bár törvényileg nem tiltottak az LMBTQ csoportok és szervezetek működése, de a Legfelsőbb Bíróság felhívta a csoportok figyelmét arra, hogy az, ha arra bátorítják az embereket, hogy melegek, leszbikusok, biszexuálisok vagy transzneműek legyenek, a szervezetek feloszlatásához vezethet.

Fotó: Index.hu

A kormány más lépésekkel is próbálja ellehetetleníteni az LMBTQ közösséget. A kormány által támogatott interneten blokkolva van a „gay” kifejezés, a Szex és New York második részét pedig azért nem vetítette le az állami televízió, mivel a helyi médiaszervek szerint a benne látható meleg esküvő jelenet beteges és nem morális.

Ahmet Yildizet 2010-ben saját apja ölte meg, tettét pedig „becsületgyilkosságként” tüntette fel. Az Amnesty International máig próbál nyomást gyakorolni az államra a tisztességes eljárás elérésére. 

Egyes beszámolók szerint alapvetően egyre inkább növekszik a gyűlöletbűncselekmények száma, ami annak is betudható, hogy a bírók nem ítélik el olyan szigorúan az elkövetőket, mint kellene. Az érintettek sokszor nem is mernek szólni a hatóságoknak, mivel azok sok esetben nem áldozatként, hanem bűnözőként tekintenek az LMBTQ emberekre.

Egyes beszámolók szerint Törökországban az elmúlt időszakban újabb és újabb területeken érződik, hogy megváltozott az emberek hozzáállása az LMBTQ közösséghez. Erdogan homofób megnyilvánulásai és tettei óta egyre olyan területek is felüti a fejét a homofóbia, ahol eddig a közösség tagjai békében élhettek.

A sajtót korábban bejárta Halil Ibrahim Dincdag, a Török futballvállogatott tagjának ügye, aki miután előbújt, nem csak kizárták a klubból, de barátai és családja is kitagadta.

Egy kutatás szerint az emberek 90-95%-a nem szeretné, ha szomszédja meleg lenne. Ez jól mutatja, hogyan tud a politika által homofóbbá válni egy korábban elfogadó muszlim állam.

Felhasznált források:

Az írás eredetileg a Drámakirály blogon jelent meg.

Tetszett az írás? Akkor szégyentelenül megkérlek, hogy kövess Instagramon! Felhasználónév: @kanicsar 

Facebook Comments